1 Mayıs 1978, Antalya / Manavgat doğumlu sanatçı, baba tarafından Sivas / Kangal, anne tarafından Manisa / Turgutlu’ludur. Memur bir baba ve hemşire bir annenin, 2 çocuğundan biridir.
Babası meteoroloji müdürü, annesi hemşire olan Orhan ÖLMEZ çocukluğunu, tayinler nedeniyle Anadolu’nun farklı yerlerinde geçirmiştir. Antalya, Tokat, Sivas, Orhan ÖLMEZ’in çocukluk yıllarının geçtiği şehirlerden bazılarıdır.
10 Yaşındayken, babasının vefatından sonra, annesi ve kız kardeşi ile, gençlik yıllarını geçirdiği Manisa’nın Turgutlu ilçesine taşınmış, sonrasında lise ve üniversite eğitimlerini İzmir’de tamamlamıştır.
Sanatçı, küçük yaşlarda, Sivas’ın Divriği ilçesinde, babasının hediye etmiş olduğu bağlama ile türkülerle tanışmış ve böylece müzik serüveni başlamıştır. Küçük yaşta, çeşitli yerlerde bağlaması ile sahne almış, lise yıllarında bağlamanın yanı sıra, başta gitar olmak üzere ud, buzuki, kabak kemane vb. çeşitli müzik aletlerine ilgi duymuş ve profesyonel anlamda icra etmiştir.
1995 – 2000 yılları arasında “Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı”nda eğitim gören sanatçı, üniversite sonrasında, “TRT İzmir Radyosu, Türk Halk Müziği Korosu” nda bağlama sanatçısı olarak görev almıştır. Bu süreçte gerek enstrümanı ile gerek sesiyle sahne çalışmalarına devam ederken, kendine has besteleriyle dikkat çekmiş ve şimdiki durumunun sinyallerini çok uzun zaman öncesinde vermiştir.
2003 yılının Mayıs ayında yayınlanan “SU MİSALİ” isimli ilk albümünün yakaladığı başarı, sanatçının uzun yıllar boyunca yapmış olduğu çalışmaların ve edindiği birikimin doğru sonuçlara gebe olduğunu gösterir nitelikte olmuştur.
İlk albümle gelen başarılı çıkışın ardından, yaklaşık 2 yıl sonra “HERŞEYİN FARKINDAYIM” isimli albümü ile müzikal kimliğini koruyan ama yeniliklere de açık olduğunu gösteren Orhan ÖLMEZ akıllarda yer etmiştir.
2006 yılında “Kral TV Video Müzik Ödülleri”nde “En İyi Fantezi Müzik Erkek Sanatçı” ödülüne layık görülmüştür. Orhan ÖLMEZ alanında isim yapmış bir çok sanatçıya söz ve beste vermiştir. Bunlardan bazıları başta Cengiz Kurtoğlu olmak üzere Nuray HAFİFTAŞ, Özcan DENİZ ve Alişan gibi isimlerdir.
Sanatçı 2007 yılında “DAMLA DAMLA” isimli albümünü sevenleriyle buluşturmuştur. “Damla Damla” birçok duyguya tercüman olmanın yanı sıra, sözleri ile “Su Misali”, “Özledim”, “Bana Bırak” gibi birçok Orhan ÖLMEZ şarkısının kaderi olan; klasikleşme yolunda görevini başarı ile tamamlamıştır.
İlk albümde yer almış olan, “Dağlar Seni Delik Delik Delerim” isimli türkü, değerli sanatçı Muhlis AKARSU’ya, ikinci albümünde yer almış olan “Kurusa Fidanın” adlı türkü ve üçünce albümde yer alan “Açma Zülüflerin” ismli eserler; yakın zamanda kaybettiğimiz, en önemli halk ozanlarımızdan biri olan Neşet Ertaş’a aittir ve yine Orhan Ölmez tarafından mümkün olduğunca geleneksel öğelere sadık kalınarak icra edilmiştir.
“DAMLA DAMLA” isimli üçüncü albümde, kendi söz ve bestelerinin yanısıra büyük üstad Orhan GENCEBAY’a ait “İki Elin Kanda Olsa da Gel” isimli eseri, yeni bir düzenleme ile tekrar okumuş ve büyük beğeni kazanmıştır.
Yıllar süren müzik yolculuğunun, kendisine sağladığı birikim ve tecrübe sayesinde Orhan Ölmez, albümlerindeki tüm şarkıların düzenlemelerini kendisi yapmış ve daha çok akustik bir sound üzerine eğilerek, şarkıların barındırdığı duygu yoğunluğunu, kendine özgü bir sadelikte yansıtmayı tercih etmiştir.
2006 yılında, Kral TV ekranlarında “Orhan ÖLMEZ’le” isimli, ramazan ayı süresince canlı olarak yayınlanmış olan müzik ve sohbet programı ile sunuculuk alanında kendini göstermiştir. Bu başarı 2008 – 2009 yıllarında TRT ekranlarında hazırlayıp sunduğu müzik eğlence programı “Orhan ÖLMEZ’le Gece’nin Sesi” ile pekişmiştir. Ardından, “TRT Müzik” kanalı ekranlarında yine, canlı olarak yayınlanmış olan ve seyirci isteklerini seslendirmiş olduğu, “Orhan Ölmez’le Su Misali” programı ile beğeni toplamıştır.
2011 yılında, “Bilmece” isimli şarkısıyla çıkış yaptığı, kendi ismini taşıyan yepyeni bir Orhan ÖLMEZ albümü olan “ORHAN ÖLMEZ – 2011” adlı çalışmasıyla, müzikseverlere tekrar merhaba demiştir. Sanatçı, aynı zamanda prodüktörlüğünü de yaptığı bu albümde, sözleri ve müzikleri kendisine ait olan şarkılarla bir kez daha sevenlerinin duygularına tercuman olmayı başarmıştır.
Yayınlanmış olan kliplerinin birçoğunun yönetmeliğini de kendisi yapmış olan sanatçı, çeşitli festivallere, çekmiş olduğu kısa filmleri ile katılmıştır.
Sanatçı, gerek yurt içi, gerek yurt dışı konserlerinde her zaman yoğun ilgi ile karşılanmış, bir çok ülkede konser vermiş, gurbetçilerin yanısıra yurtdışındaki müzisyenlerle birlikte farklı çalışmalara ve sahne performanslarına imza atmıştır.
Sözü, müziği ve aranjesi kendine ait olan, “Kurtlar Vadisi Pusu” dizisi için hazırladığı “Zülfikar” türküsü (ağıt) ile dinleyenlerden beğeni toplamıştır.
Yapım şirketleri sanatçıya, dizi projelerinde hem oyunculuk hem de dizi müziklerinin hazırlanması için tekliflerde bulunmuşlardır.
2012 yılında, ilk iki albümünün şarkıları ile birlikte, iki yeni eser olan “Yazık Yoksun Yanımda” ve “Sana İhtiyacım Var” isimli şarkılarının yer aldığı, 22 adet şarkıdan olşan “2+20” isimli albümüyle yeniden, dinleyenlerin beğenisini kazanmıştır.
Sanatçı, 2006 yılından günümüze, yüzlerce konser, yüzlerce canlı yayın, yüzlerce canlı performans ve alanında isim yapmış birbirinden değerli konukları ağırladığı televizyon programlarıyla duygularımıza tercuman olmayı başarmıştır…
Yıl 2014; Orhan Ölmez, türkülerle dolu, kayıtlarına 2011 yılında başlanmış olan, birbirinden değerli müzisyenlerin eşlik ettiği, eserlerin tüm aranje ve düzenlemelerinin, sanatçının kendisi tarafından yapıldığı, “ORHAN ÖLMEZ – TÜRKÜ” isimli bir türkü albümü ile karşımızda.
2 CD ve 21 eserden oluşan, yönetmenliğini ve aranjörlüğünü Orhan ÖLMEZ’in üstlendiği bu albümde, ülkemizin her bölgesinden Türkülerin yer almasına dikkat edilmiştir.
Sanatçı, albümde bağlama, gitar, bas gitar, ve perdesiz gitar gibi enstrümanları yine kendisi icra etmiştir.
Beş eserin söz ve müzikleri sanatçının kendisine ait olup, iki eserin de müziklerine imza atmıştır.
Gerek yurt içi, gerek yurt dışı olmak üzere, yoğun konser programlarına devam etmekte olan Orhan Ölmez, aynı zamanda stüdyo çalışmalarını da hız kesmeden, ilk günkü heyecanıyla sürdürmektedir.