Nazan Öncel İzmir, Karşıyaka’da öğretmen bir anne ve memur bir babanın evliliklerinin ikinci yıldönümlerinde dünyaya gelmiştir. Kameralarla ilk defa 1961 senesinde ilk ve tek sinema filmi olan “Acı Tesadüf”te çocuk yıldız olarak tanışmıştır. Edebiyat damarını babası Muzaffer Bey’den alırken, notayı altı yaşındayken annesi Raziye Hanım’dan öğrenmiş olması, ortaokul yıllarında gitar çalıp, şarkı söylemesinde büyük yardımı olmuştur. Ortaokul eğitimini sürdürürken mezun olduğu Zafer İlkokul’unun sene sonu kutlamalarına katılması için okul müdüründen davet aldığında, kara önlüğü yerine annesinin özel olarak diktiği elbiseyi giyerek, solo mandolin çalmıştır.
İlk sahne tecrübelerini 1969’da Kervanlar Orkestrası’yla, üç yıl süren beraberliğinde yaşarken, 1971’de 15 yaşında kurduğu Çılgınlar grubuyla birlikte düğün salonlarında ve festivallerde şarkı söylemiştir. 1975’de İzmir Radyosu’nun düzenlediği bir şarkı yarışmasında “Annem” isimli bestesiyle katılarak birincilik elde etmiştir. 1978’de İstanbul’da ilk 45’lik kaydını gerçekleştirmiştir. Necdet Koyutürk Orkestrası eşliğinde söylediği “Sana Kul Köle Olmuştum” (söz: Erdener Koyutürk, müzik: Özdener Koyutürk) şarkısı radyo ve televizyonda ilgi toplamıştır. Artık televizyona eskisinden daha çok çıkabiliyor, basında adından övgüyle söz ediliyordur. O günlerde pop müzikten piyanist şarkıcılar dönemine geçiş sırasında çıkardığı ilk Long Play’i olan “Yağmur Duası” 1982’de yayınlanmıştır. Bu plakta, dönemin sevilen arabesk ve alaturka şarkılarının yanında, özgün bestelerine de yer vermiştir. Öncel, 80’li yıllar boyunca çeşitli kentlerin otel ve lokallerinde program yaparken hem bu plağın acemiliğini üstünden atmış, hem de kendi şarkılarını yazmaya giden yolda mesafe kat etmiştir. Nazan Öncel’in tümü kendi kaleminden çıkan şarkılardan oluşan “Bir Hadise Var” albümü, Türkiye’de pop müziğin iyiden iyiye yaygınlaştığı 1991’de çıkmıştır. Karlı bir kış gününde Kurtuluş’ta bodrum katındaki evinde bir şarkı yazmıştır: “Gitme Kal Bu şehirde.” İşte bizi hüzün duvarlarına çarptıran, müptelası olacağımızı anladığımız şarkıdır bu. “Aynı Nakarat”la yarısı bayat yarısı hayat diyerek mizah gücünün zenginliğinin farkına varmışızdır hep beraber. Artık sahiden “Bir Hadise Var”dır ve hadisenin adı Nazan Öncel’dir. “Aynı Nakarat”, “Gitme Kal Bu Şehirde, “Âşık Değilim Olabilirim”, “Nokta Nokta” ve “Leylim Yar” gibi şarkılar 90’lı yılların önemli pop klasikleri arasında yerini alırken, popüler müzik ilk defa kendi dilini oluşturmuş önemli bir şarkı yazarıyla tanışmıştır. Sonrasında 1994’te “Aşk Beklemez” (Börekler Açarım), “Geceler Kara Tren”, “Ben Böyle Aşk Görmedim”, “Dillere Düşeceğiz Seninle” gibi şarkılarla dinleyicisinin kalbini bir kere daha kazandığı “Ben Böyle Aşk Görmedim” albümünü yayınlayan sanatçının “Börekler Açarım” şarkısı radyocular tarafından Türkiye’nin ilk anonim pop şarkısı olarak kabul edilmiştir.
Unplugged bir folk-rock albümü olan ve 1995’te çıkan “Göç”, Nazan Öncel’i pop dünyasından biraz uzaklaştırarak “şarkı yazarlığı” geleneğinin bir temsilcisi haline getirmiştir. “Gidelim Buralardan”, “Sen Beni Öldürüyorsun”, “Bir Şarkı Tut”, “Çocuk Kalbim”, ve elbette “Göç” sözlerdeki lirik ve sade yapıyla albümün en sevilen şarkıları olmuştur. Çek Cumhuriyetlerine kadar uzanan “Göç” günlerce Çek radyolarında terennüm etmiş yegâne güzelliğimizdir bize yaşattığı. Yegâne diye adlandırılan albümdür bu kara parçasında. Ve ıssız adaya giderken yanımıza alacağımız üç önemli şeyden biri bile ilan edilir dinleyicisi tarafından. “Göç” artık ıssız adaların albümüdür.
1996’daki “Sokak Kızı” elektrogitar ve elektro bağlamanın başrolde olduğu bir rock albümüydü. Bu albümle birlikte O artık Sokak Kızı’mızdı ve uzun yıllardan sonra elektro bağlamayı yeni kuşaklarla tanıştırandı. “Erkekler De Yanar”, “Bırak Seveyim Rahat Edeyim”, “Ben Sokak Kızıyım” ve “A Bu Hayat”ın başarısı yapımcıların rock müziğinde güven tazelemelerini sağlamış, genç rock müzisyenlere kapıları açtırmıştır.
1999 ürünü olan “Demir Leblebi” albümüyse “Âşıklar Parkı”, “Bu Havada Gidilmez”, “Zor Dünya” şarkıları videoları ilgi görüp sevilirken, “Sokarım Politikana” ve “Demirden Leblebi” medyanın bazı tutucu kesimlerinin tepkisini çekmiş olsa da zaman içinde gelmiş geçmiş en sert, en cesur ve memlekete eşik atlatan albüm olarak nitelenmiştir. Bir istisna olarak, 2003 yılında Ahmet Kaya hatırasına yayınlanan “Dinle Sevgili Ülkem” albümünde, Attila İlhan / Ahmet Kaya eseri “Mahur”u yorumlamıştır.
“Yan Yana Fotoğraf Çektirelim” Türkiye’de 2004 yılının en sevilen albümlerinden biridir. Tarkan’ın popüler mânâda düet yaptığı ilk sanatçı olarak “Hay Hay”, “Nereye Böyle”, “Hokka”, “Gül Pansiyon”, “Ukala Dümbeleği” ve “Otomobil” radyoların gözdesi olurken bugüne kadar birçok ödülün de sahibi olmuş, verdiği bestelerle sanatçı dostlarını listelerin en tepesine taşımıştır. Özellikle “Of Of” “Hüp” ve “Dudu” Türkiye’de olduğu kadar Avrupa, Orta Doğu ve Rusya’da büyük ses getirmiş eserleridir. İbrahim Tatlıses’in seslendirdiği “Tamam Aşkım” da yine Orta Doğu’da çok sevilmiş, haftalarca liste başı olmuştur. Kutluğ Ataman’ın yönetmenliğinde çekilen İki Genç Kız filminde “Yan Yana Fotoğraf Çektirelim” albümünden dört şarkısı yer almış bestelerdir. Bu şarkılardan “Hayat Güzelmiş” bir şarkının sinemaya kattığı gerçeklik duygusunu kuvvetle yansıtmıştır. “Göç, Sokak Kızı ve Demir Leblebi” 2005 yılında “Bir Şarkı Tut” adı altında orijinal halleriyle yapımcı firma tarafından ‘üçü bir yerde’ olarak sevenleriyle buluşturulmuştur. Kendisi her ne kadar “ödevimi yerine getirdim,” dese de dinleyicisine gerçek bir iyilik yapmış ve başucu albümü olarak en sevilen albümler arasında yerini çoktan almıştır bile. Bu dönemde Eserlerine Uluslar arası yapım şirketleri de yer vermiştir. Hay Hay şarkısı Oriental Garden Volum3’de yer alırken Atıyorsun ve Dudu Putumayo World Music etiketiyle Turkish Groove adı altında Groove serisinde yer almıştır.
Avrupa Müzik’le yollarının kesiştiği 2006 yılında “7’n Bitirdin” albümüyle dinleyicisini selamlamış, “Aşkım Baksana Bana” radyolarda çalmaya başladığı gün listelere bir numaradan girerek sekiz hafta boyunca zirvede kalmıştır. İnternet’te en çok tıklanan, indirilen ilk şarkı olurken “Omzumda Ağla” ve “7’n Bitirdin”le beraber Nazan klasikleri arasına girmiştir. 2008’de müzisyen Hamit Ündaş’a destek verdiği Janti albümünün prodüktörlüğünü üstlenmiş, “Tuttum Bırakmam” ve “Ağlamaya Devam” şarkılarında Janti’yle birlikte düet yapmıştır.
2009’un ilk albümü olarak elimize aldığımız “Hatırına Sustum”un iki güzel sürprizi var: Orhan Pamuk’un son başyapıtı Masumiyet Müzesi’ne armağan edilen “Canım Benim Nasılsın” bestesiyle, R.E.M, Madonna, Garbage, Smashing Pumpkins gibi pek çok grup ve sanatçıyla çalmış, söylemiş bir müzisyen olan Vic Chesnutt’ın gitarıyla eşlik ettiği “Seni Bugün Görmem Lazım.”
“Demirden Leblebi”, “Leyla” gibi gözü pek, sağduyulu, tabuları yıkmayı amaçlayan şarkılarını yazmayı sürdürmüş bir şarkı yazarı, yorumcu ve müzisyenin albümü olan “Hatırına Sustum” ağır roman tadındaki güçlü repertuar ve düzenlemelerle hayatla yüzleştiriyor dinleyicisini. Kapak fotoğrafında ağzındaki fermuarla konuşamayan dilsiz toplumların sesini temsil eden sanatçının bu albümünü ister gözlerinizi kapatıp, ister bir sevgiliyle dans ederek dinleyebilirsiniz.
2008’in sonunda “Güldünya” projesine destek vermek amacıyla “Leyla”yı yazmış ve söylemiştir. Quickstar Productions tarafından hazırlanan ve günümüzde bilinen bir tedavisi olmayan Primary Sclerosing Cholangitis (Birincil Sklerozan Kolanjit)hastalığına dikkat çekmek için hazırlanan “Rock 4 Life” albüm serisi, 27. toplamasına Nazan Öncel’i de dâhil etti. Bir karaciğer hastalığı olan bu kondisyon, hastaya karaciğer naklinden başka bir çözüm bırakmıyor. www.pscpartners.org adresinden bu hastalıkla ilgili bilgi edinmeye ve bağış yapmaya çağıran “Rock 4 Life”organizasyonu ise daha geniş çaplı bir etki yaratmak için çeşitli ülkelerden topladığı şarkılarla hazırladığı, bu albümde sözü, bestesi ve yorumu Nazan Öncel’e ait olan “Hatırına Sustum”a yer vermiştir. “Nazan Öncel” Brezilya, İtalya, Yunanistan, Arjantin, Avusturya, Japonya gibi ülkelerin en ünlü sanatçıları arasındadır.
27 Nisan 2010’da ilk single’ı olan “Tuttum Bırakmam”ı çıkarmıştır. Video klibi siyah-beyazın kardeşliğinde çekilmiş olan bu klipte üç müzisyeni aynı piyanoya oturtarak başrolünü İskender Paydaş, Janti ve Tolga Kılıç’a vererek müzisyen arkadaşlarına ayrıca destek olmuştur.
“Tuttum Bırakmam” Brezilya, Portekiz, Angola, Cape Verde ülkelerinde piyasaya çıkmış ve ayrıca Brezilya’da yayınlanan Salve Jorge dizisinin de jenerik müziği olmuştur.
DMC ile yaptığı bu anlaşmaya 2011 Haziran’ında çıkardığı “Hayvan” ile devam etmiştir. Hayvan albümünün en sevilenleri “Beni Koca Şehirde Yalnız Bırakma”, “Normal”, “Çirkin Olsun Benim Olsun” ve “Böyle Konuşma”dır. 2012 Ağustos’unda “Hayvan”a Remix’i çıkaran sanatçı yeni albümünün hazırlığı içersindedir. Müzikal kariyerinde verdiği konserlerle popüler müziğin zirvesinde hep başı çekenlerden olmuş, ciddi bir hayran kitlesi edinmiş, birçok projede kendi eserleriyle yer almıştır.
Serkan Öncel sanatçının tek çocuğudur.
Discografi:
“Canın İsterse” 1975 TRT Televizyonlarına çıkmaya hak kazandığı ilk şarkı.
“Yalnız Kalpler” 1975 TRT emisyonu.
“Sana Kul Köle Olmuştum” 1978 (45’lik) Melodi Plak.
“Neden” 1981 Eurovision Yarışma bandı (ilk on beş)
“Bir Zamanlar” 1981 TRT Emisyonu
“Bizden Sesler” 1981 (Complation) Liste Başı Kasetçilik
“Hırçın Kız” 1982 Eurovision Yarışma bandı (ilk on beş)
“Yağmur Duası” 1982 (L.P. Uzun Çalar) Tempo Plak
“Bir Hadise Var” 1991 (Albüm) Yaşar Plak
“Ben Böyle Aşk Görmedim” 1994 (Albüm) Yaşar Plak
“Göç” 1995 (Albüm) Naz Müzik
“Sokak Kızı” 1996 (Albüm) Raks Müzik
“Demir Leblebi” 1999 (Albüm) Mert Müzik
“Yan Yana Fotoğraf Çektirelim” 2004 (Albüm) Hitt Müzik
“Bir Şarkı Tut” 2005 (3’lü Albüm) Seyhan Müzik
“7’n Bitirdin” 2006 (Albüm) Avrupa Müzik
“Hatırına Sustum” 2009 (Albüm) Avrupa Müzik
“Tuttum Bırakmam” 2010 (Single) DMC
“Hayvan” 2011 (Albüm) DMC
“Bazı şeyler” 2014 (Albüm) DMC
“Aşkitom” 2015 (Single) DMC
“Sakin Ol Şampiyon” 2016 (Single) DMC