Bu kabine şüphesiz devlet birikimi, siyaset birikimi ve özel sektör birikiminin bir karışımı olarak oluşturulmuş.
Cumhurbaşkanı yardımcısının sadece bir tane olmasının da bir anlamı var. Onun üzerinde durmak lazım. Güçlendirilmiş bir anlamı var çünkü; 4 deniyordu, 3 deniyordu muhtelif rakamlar vardı.
Ama bugün tek cumhurbaşkanı yardımcısının olması, onun da Fuat Oktay olarak belirlenmesi bence üzerinde duracağımız bir başlık olarak önümüzde…
İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı konusunda bir süredir konuşuluyordu, özelikler bu şekilde olacağı yönünde görüşler vardı.
HULUSİ AKAR SÜRPRİZİ
Türkiye’nin üç önemli sac ayağı var şu anda süreklilik arz etmesi gereken; ekonomi, dış politika ve tabii ki güvenlik ve askeri strateji boyutu.
Bu üç sac ayağından hareketle bu taktik yaklaşım, isimlerin kurumsal hafızasının korunması mantıklı geliyor…
Savunma Bakanı’nı da şöyle ekliyorum; Hulusi Akar da Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda, tüm askeri harekatların başında olan bir isim olarak bu devamlılığın da sağlanması gerekiyordu.
Aslında bence Hulusi Akar üniformasını çıkarıp sivil bir konuma geçse de bir komutan olarak, bir “asker” olarak görevine devam edecek.
Kuvvet komutanları, Savunma Bakanı’na bağlı, yeni düzenleme ile öyle oldu.
TSK’DA YENİ YAPILANMA
Kendisini zaman zaman sivil kıyafetler giyerek karakollara giderken görüyorduk. O şekilde bol bol ziyaretler yapacağını düşünüyorum. Devam edecek görevine aktif olarak aslında.
Genelkurmay Başkanlığına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güleratandı. Kara Kuvvetleri Komutanı ise, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar oldu. Bu yeni dönemde TSK açısından da yeni bir dönem başlayabilir.
Türkiye’de başkanlık sistemi ile her şeyin yeniden yapılandığı, yeni bir süreç başladı.
Bugünkü ordu-kolordu yapılanmasına, tümenlerin coğrafi olarak dağılımına bakıldığında belki önümüzdeki günlerde TSK’nın da yeniden yapılandırılması, orduların isimlerinin değiştirilmesi ya da yeniden organizasyonun gerçekleştirilmesi gibi durumlar da yaşanabilir.
Bakıldığı zaman Soğuk Savaş konseptinden bu yana gelen ama değişen şartlara göre revize edilmesi gereken bir durum da söz konusu…
Cumhurbaşkanı aynı zamanda “başkomutan” olarak da görevinin başında, ama şimdi çok daha etkin bir konumda olacak, çünkü doğrudan tepedeki tüm komutanların bağlı olduğu bir pozisyonda.
BERAT ALBAYRAK MALİYE BAKANI OLDU
Berat Albayrak ismini çok yakın bir zamana kadar duymamıştım, son 24 saatte duymuştum. Naci Ağbal, Mehmet Şimşek’in olabileceği yönünde çok söylentiler vardı.
Berat Albayrak’ın eğitiminde ekonomiyle ilgili bir altyapı var. Eleştirenler var, iyi oldu diyenler var… Siyasette herkese 10 kredi ile başlamak gerektiğini düşünüyorum. Berat Albayrak’ın “Ekonomi Politikaları Kurulu” gibi başkanlık sisteminde yeni oluşturulacak kurullarla çalışması önemli. Oradaki isimlerle birlikte güçlü bir kanadın oluşabileceğini düşünüyorum.
Berat Albayrak’ın ilginç açıklamalar yapabilceğini, ters köşe açıklamalar yapabileceğini ve önemli ziyaretlerle göreve başlayacağını düşünüyorum.
Türkiye’de çok değerli ekonomistler, istişare yapılabilecek isimler var.
Kabineye de bakıyorsunuz; daha önce hükümetin bazı politikalarına ters düşen açıklamalar yapmış kişiler de var, böyle de olması lazım zaten. Herkes aynı düşünmek zorunda değil. “Böyle açılar da var” diyerek, konulara yaklaşan isimler var.
İLK CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI
“Fuat Oktay” ismini açmak lazım. Neden Fuat Oktay?
Bence cumhurbaşkanı yardımcısı olarak Fuat Oktay “sistem mühendisi” olarak görev yapacak. Yani “sistem sorumlusu” olarak görev yapacak.
“Neden Fuat Oktay?” sorusunun 3 tane yanıtı var…
Birincisi; kendisi kamuda dijitalleşme projesini gerçekleştiren kişidir. İkincisi; bürokrasideki işleyişin ve zaman kaybını azaltan kişidir. Üçüncüsü de; kurullar arası koordinasyon sistematiğini kuran isimdir…
Başkanlık sistemine geçişin tüm sürecinin perde arkasındaki önemli ismiydi. Ben böyle bir görevlendirmeyi bekliyordum. Kurumsal hafıza olarak görev yapıyor, tek başkan yardımcısı olması da gücünü artırıyor. Ayrıca “Sadece işini yapar ve başka hiçbir şeye angaje olmaz” diye bir yorum da vardır kendisi hakkında.