Bugün Türkiye’nin en çok tartışılan gruplarından biri olan ve 2002 yılında yayınladıkları ilk albümleri “Güneşin Çocukları” ile Türkiye Hiphop hareketininin yönünü, tümden değiştiren Barikat, 1996 yılında Jöntürk öncülüğünde, sivil bir gençlik hareketi olarak Güneşin Çocukları adıyla Bursa’da kuruldu.
Uzun bir süre sonra, 40’ı aşkın kemikleşmiş kadrosuyla, 2001 yılına dek, yüzlerce söyleşi, konferans, tiyatro ve film gösterileri, müzik ve şiir dinletileri düzenleyerek toplumsal dönüşüme katkıda bulunmaya çalıştı.
Bursa Amatör Yazarlar ve Sanatçılar Derneği’ni kurdu. Simurg Yayınevi’ni ve “Bursa Gençlik Merkezi”ni açtı.
Sokak çocukları, uyuşturucu, aids, çevre kirliliği, rütük, paralı öğrenimi, savaş, terör ve şiddete karşı; ırk, din, dil, mezhep, sınıf, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim ayrımcılıklarına karşı pek çok protesto eylemleri düzenledi.
Uzun yıllar, “Güneşin Çocukları” adıyla bir kültür sanat / düşün dergisi yayınladı.
1996 yılından itibaren start verdikleri 1. Güneşin Çocukları Türkiye Dans Yarışması ile birlikte, tüm alternatif gençlik hareketlerine destek vermek amacıyla, rap, rock, punk, halk müziği etkinlikleri projelerini hayata geçirmeye başladı. Düzenledikleri yüzlerce organizasyonla, binlerce gencin sahne alarak kendisini ifade etmesine katkıda bulundu. 1997 yılında, Jöntürk, Mutlu, Ayhan, Kuş, Hasan, Alper kadrosuyla yolarına rap müzik yaparak devam etti.
Türkiye’de hiphop kültürünün sağlıklı gelişimi amacıyla, Türkiye’nin ilk ve tek “Hiphop Kültür Merkezi”ni açtı. 1998 yılında Radyo Press’te, “Kuşlara Yem Veriyoruz” adıyla Türkiye’nin ilk hiphop/rap programı yaptı.
Bursa’da, Rapor2, Nefret, Umut Ertek, Lewo, Karakalp, Kanun, İzmir Youg Energy Crew, Takım 34, Bursa City B-Boys, Dream Night Breakers’ın gibi pek çok hiphopın pek çok kez konserlerini düzenleyerek sesini duyurmasına katkıda bulundu. Yeni rapperların seslerini duyurmalarına katkıda bulunmak amacıyla “Microphone Control Türkiye Rap Yarışması”nı; Türkiye’nin ilk “Hiphop Festivali’ni; “Boys Of Sun Türkiye Hiphop Oscarları”nı; beş yıl boyunca geleneksel “Güneşin Çocukları Türkiye Dans Yarışması” düzenledi.
1999 yılında, kadro değişikliğine giden grup, 2000 yılına dek, Jöntürk, Elçi, Çığlık, Kuş olarak yoluna devam etti. 2000 yılında, Jöntürk, Murat Pakten, Yargı ve Refleks’ten oluşan yeni kadrosuyla 2002 yılında Zihni Müzik’ten “Güneşin Çocukları” adlı ilk albümlerini yayınlayarak, bu albümleriyle ortaya koydukları sosyal, kültürel ve politik tavırla, Türkiye’de caka satmak, böğürmek ve küfretmek olarak görülen “Underground” ve “hard core” rap anlayışını yeni baştan yazıp, Türkçe rap’in yurt genelinde kökten değişimini sağladı.
Egemen kültür karşısında, toplumun ezilen, dışlanan, dudak bükülen kesimin çığlığını haykıran Barikat, yazdıkları derin ve anlam yüklü balyoz gibi sert liriklerinde, devleti, hükümeti, başbakanı, faşizmi, militarizmi, ırkçılığı, milliyetçiliği, savaşı, şiddeti, terörü, her türlü ayrımcılığı, kokuşmuş eğitim ve sağlık sitemini, varolan geleneksel aile kurumunu, tüketime ve sömürüye dayalı müzik sektörünü korkusuzca topa tuttu. Sınırsız, özgür, eşit evrensel bir dünya için, albümlerinde, Yunus Emre, Hacı Bektaş, Jack London, Mevlana, Babailer, Spartaküs, Pir Sultan Abdal, Bruno, Dadaloğlu, Mustafa Kemal Atatürk, Şef Seattle, Aşık Veysel, Ruhi Su, Galilo, Yaşar Kemal, Einstein, Aşık Mahsuni Şerif’e selam yollayan Barikat, etnik enstrümanları hiphop rap müzikte kullanmayı küçültücü bulanlara karşın, kimi parçalarında bağlama, bendir, kavala, kanun, darbuka, ney ve zurna’yı cesurca (inatla) kullanarak, ilk kez “Anadolu hiphop” kavramını ortaya attı.
Bu arda, grubun beyini olan Jöntürk’ün, “Kediler Cumhuriyeti”, “Dünyaya Gelmeme Hakkı”, “Barışa Son Çağrı”, “Siyah Göldeki Genç Kırmızı Balıklar” adlı kitaplarından sonra, Türkiye’de hiphop kültürü üzerine yazılan ilk kitap olan “Bir Gençlik Çığlığı Hiphop Kültürü” adlı kitabını, 2003 yılında, Akyüz Yayın Grubu’ndan yayınladı.
Sosyal, kültürel ve politik muhalif duruşlarıyla, Türkiye’nin ilk halk konserlerini, yardım ve dayanışma konserlerini veren grup olan Barikat, Kayseri, Sivas, Adana, Gaziantep, Konya, Çorlu, Isparta, Mersin, Çanakkale, Eskişehir, Denizli, Silivri, Kocaeli, Gökçeada, Yalova, Çınarcık ve İstanbul ve Bursa gibi yurdun dört bir yanında verdikleri yüzlerce halk konserleri, yardım konserleri, dayanışma konserleri, protesto konserleri ile yüz binlerce insana seslenen tek hiphop grubu olmayı başardı.
2003 yılı sonunda, 120 yıllık deneyimiyle, dünyanın en saygın müzik firmalarından biri olan EMI’den, Erol Büyükburç, Şahesnem, Anima, Turbo, Maho-b, Halil-b, Sentez, Tolga Aksoy, Buldozer featleri bulunan “Hava Su Toprak Ve Ateş” adlı ikinci albümlerini yayınlayarak, gerek altyapısı, gerek başkaldırıcı edebi lirikleri, gerekse kullandıkları farklı vokal teknikleriyle tüm yurtta geniş ses getirmekle birlikte, alternatif müzik eleştirmenleri ve yazarlarının övgüsünü kazanarak tüm ulusal basında büyük ses getirdi.
Bu arda, Türkiye hiphop hareketinde, yeni yeni rapperların ortaya çıkmasını “wack mc” söylemiyle engelleyen; farklı seslere, çok sesliliğe “çatlak sesler” söylemiyle saldıran; hiphopı -böğürme, küfür, bıdı bıdı edebiyatı, ahkam kesme, caka satma, sidik yarıştırmalarla- halktan kopararak hafta sonu partilerine ve internet atışmalarına mahkum eden; hiphopın evrensel duruşuna karşın ırk, din, dil, mezhep, sınıf, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığı yapan çıkar gruplarına karşı verdiği sıkı mücadeleyle de tanınan Barikat, bu girişimine karşı, bu çıkar gruplarınca uğradığı çirkin hakaret ve karalama kampanyalarına karşın, bu konudaki kararlılığını sürdürüyor.
İkinci albümlerinde bulunan Özbek sanatçı Şahsenem ile düet yaptıkları “Geceler Günlerimi Gömer” adlı parçaya ilk profesyonel kliplerini çeken Barikat, “F Tipi Dünya” parçasına da çektikleri son derece politik klip sansüre uğrayarak yayınlandı
Şu an, 6 ekim 2004’te raportaj.com katkılarıyla, Maho-b, Doğa, Deli Mc, Makale Crew, Diriliş, Ghetto, Karamurat, Barış, Kan-ka, Gri, Canhür / Mc Zehir, Korkut, Kaptan, Elnino, Yaşlı gözler, Sektör2 gibi pek çok rapperın seslerini duyurmalarını sağlamak amacıyla Zihni Müzik’ten “Anadolu Kaplanları” adlı toplama albümü yayınlamaya hazırlanan Barikat’tan Jöntürk, Solo albüm çalışmalarının yanısıra “Yeraltında Savaş Var” adlı yeni kitabını yayınlamaya hazırlanıyor.