HERHALDE bu aralar Türkiye’de popüler siyaset sorularından ilk beşi arasında, ‘Ali Babacan ne yapacak, partisi ne olacak?’ yer alıyor.

Baştan söyleyelim bu cenahta aynı anda ilginç olumlu olumsuz gelişmeler yaşanıyor. Etrafta dolaşan iddialar bölümü tahmin temenni ve bilgi arasında dolaşıyor.

Şimdi derin kulislere dönelim.

Öncelikle niyetini sorgulayanlar da var, iyi niyetle yola çıktığını söyleyenler de. Sorular şu ana noktalarda toplanıyor:

‘Başarılı olacak mı, eski partisi AK Parti’nin oylarında dalgalanma yaratacak mı, AK Parti’de erime mi yaratacak, asıl amacı bu mu, yoksa gerçekten iktidar mı hedefliyor, beraberindeki isimler ona katkı mı zarar mı getirecek, Ahmet Davutoğlu ile ayrı ayrı hareket ettiği için birbirlerini yıpratıp, rakip mi olacaklar, teşkilatlanma için altyapıyı sağlayabilecek mi, arkasındaki isim Abdullah Gül katkısı nasıl olacak, parti kurduğunda diğer AK Parti karşıtı ittifaklara katılacak mı?’

Sorular böyle devam ediyor.

BABACAN CEPHESİNDE SON DURUM NASIL?

Madde madde gidelim;

⁃ Parti yüksek ihtimalle Ekim, Kasım ayında kurulmuş olacak. Halen bazı önemli isimlerle davet anlamında görüşmeler devam ediyor. Beklentide olduklarından net yanıt aldığı sayı fazla değil.
⁃ Parti başkanlığından ziyade dönüşümlü ya da eş başkanlık tarzı sistemler de düşünülüyor.
⁃ Abdullah Gül aktif olarak yok ama her aşamada perde arkasında var. Çatı görüşmelerde yer alıyor.
⁃ Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, eski AK Partililer bakanlar Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Nihat Ergun, Hüseyin Çelik dahil isimlerin var olduğu giderek netleşiyor.
⁃ Mehmet Şimşek şu an aktif olarak siyasi harekette yer almayacak. Özel sektörde halen çalışıyor
⁃ Babacan 200’e yakın isimle görüştü. Aynı zamanda iş dünyasından önemli işadamlarından da randevular istiyor.
⁃ Bir yandan da ekonomistler ve akademisyenlerle düzenli olarak görüşmeler yapıyor.
⁃ Yarı Başkanlık sistemi veya Parlamenter sisteme dönüş anlamında çalışmalar yapıyor.
⁃ İstanbul ve Ankara’da ana ofisleri bulunuyor.
⁃ Son kararını vermeden önce ona yine AK Parti’de ya da kabinede önemli görev verilebileceği konuşulmuş. Ama o kabul etmemiş.
⁃ Yurtdışında önemli Türkleri de parti için iknaya çalışıyor. Bunlardan birini ikna etmiş durumda.
⁃ Bazı anketlerde yüzde 3-5 görünse de ne derece bu rakamların güvenilir olduğu tartışılır.
⁃ Yeni bir söylem yaratmaya çalışılıyor.AK Parti ile kavga yıpratıcı olacağı tepki çekeceği gerekçesi ile tercih edilmiyor.
⁃ Yabancılar da kendisi ile görüşüyor.
⁃ Adalet, özgürlük ve güçlü ekonomi kavramları üzerine söylem geliştiriyor.
⁃ Bir basın toplantısı ile partiyi açıklayacak. Yanına sürpriz isimler koymaya çalışıyor. Ancak kendisi halen pek medyada görünmek istemiyor.

Bakalım; demokrasiye her yeni soluk güzeldir. Ancak; Aslında çok itiş kakışlı siyaseti sevmeyen Babacan’ın işi bu nedenle bu kaygan kavgalı siyasi zeminde pek o kadar kolay değil.

Yepyeni etki yaratan bir söylem oluşturmak da işin en zor bölümü. Ayrıca oldukça yenilerin olduğu bir sağlam ekip de işin diğer yönü.

Bir yanıt yazın