Türk İHA’ları Irak’ın kuzeyinde göreve başladı. Orada hava sahası ile ilgili bazı halledilmesi gereken prosedürler var. O açıdan bu tarz mutabakatlarla daha kolay kullanılabilir hale geliyor. Bu ABD ile mutabakatın geldiği nokta konusunda bize bilgi vermesi açısından da önemli. Hava sahası ile ilgili problemler olduğu için bugünden yarına o problemler çözülmüyor. Fırat’ın batısında Rusya, doğusunda ABD ile oluyor. Çünkü doğu sektörü ABD’nin baya etkili olduğu bir yer. O yüzden Türkiye’nin geldiği nokta açısından önemli. İHA deniyor dikkat ederseniz, belki bir süre sonra SİHA’ların da devreye girmesi bizim açımızdan şaşırtıcı olmaz.

GELİNEN NOKTA ÇOK ÖNEMLİ

Ama gelinen nokta bence çok, çok önemli. MSB’nin gün be gün bilgilendirmesi de önemli. Biliyorsunuz kamuoyunda bu iş nasıl olacak, ABD gerçekten sözünü tutacak mı, adım atılıyor mu şeklinde bir merak da var. Bu bakımdan bu açıklamalar bakın biz bu konunun peşindeyiz, ABD’yi istediğimiz şekle çekiyoruz anlamında önemli.

YÜRÜYEN BİR SÜREÇ STATÜSÜNDE

İHA’lar bilgi veren, istihbari bilgi toplayan ve harekatlarınızda yardımcı olan unsurlardır. ABD’nin çekildiği, geldiği noktayı görmek açısından İHA’lar çok önemli. Yanlız, bugün komuoyunda çok sayıda değerlendirme ve haber de gördüm. Haberlerin hepsi birbiri ile çelişiyor. Neden çelişiyor? Çünkü ayakları tam olarak yere basan ve biten bir süreç yok. Kimi 5, kimi 14, kimi 18 kimi 32 kilometre diyor. Çünkü yürüyen haber statüsünde bu. Yürüyen bir süreç statüsünde. Türkiye’nin güvenli bölge yapısından anladığı Türkiye’nin PYD/YPG yapısından kesinlikle etkilenmemesi, bölge halkının bunların tahakkümünden kurtulması, Türkiye’nin oraya huzur ve istikrar getirmesinin önünün açılması. Yani Türkiye bayılmıyor orada yerleşik büyümeye.

TRUMP’UN ZİYARETİ PLANLANIYOR

Sürecin bu konuma gelmesi çok önemli. S-400 krizinden sonra bu noktaya gelmek çok önemli. Bu arada Trump’un ziyaretinin de ciddi ciddi planlandığını altını çizelim. Trump geldiğinde sistemli, kurulmuş yapının oluşturulması da planlanıyor. Trumo Türkiye’ye geldiğinde Türk yetkililerin yüzüne bakabilecek bir konuma gelmek istiyor.

ABD KİMİ GARANTİ ALTINA ALMAK İSTİYOR?

Burada ABD kendini mi, PYD/YPG’yi mi garanti altına almak istiyor bunlara iyi bakmak lazım. Bu Türkiye’nin ilk başta söylediği, hatta Trump’un sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde söylediği gibi 32 kilometreydi. Şimdi benim anladığım kadari ile düz bir hat çekilmesinden ziyade, çeşitli cepler açılacak. Çeşitli kritik noktalara iç cepler girilecek. Çünkü minimumda 140 toplamda 460 kilometre uzunluğunda bir sınırdan bahsediyoruz. Fırat’ın Doğusu konseptinden Türkiye’nin kastettiği Kandil’in ağzına, Irak’ın İran’la sınırına kadardı. Türkiye o nedenle Pençe 1 ve Pençe 2 Harekatları ile bir hat çizmiştir. Hedef de kendisine gelen tehlikeyi dışarıda karşılamak amacı gütmektedir. Bu bir işgal değil, kendini müdafadır. Önce cepler oluşacak, kritik bölgelerin izolasyonu oluşacak. Bugünden yarına olmayacak. Uzun süreç ve istikrar gerektiren, ABD’nin üzerinde baskı gerektiren bir denklemler bütünü.

Bir yanıt yazın