Son dönemde Suriyeliler ile ilgili tartışma giderek büyüyor. Kimileri şiddetli bir tepki içinde.
Suriyeli sayısının 4 milyonun üzerinde olduğunu, Suriyelilerin devletin tüm olanaklarından her alanda TC vatandaşlarına göre daha fazla yararlandığını, bizim askerlerimiz Suriye’de şehit olurken, bunların burada yan gelip yattığını, ülkelerinin yanında durmadığını, toplumumuza uyum sağlayamayanlar olduğunu söylüyor.
Buna çok sayıda olumsuz iddia daha eklemek mümkün.
Diğer taraf ise aksini savunuyor ve Suriyelilerin ülkemize katkısı olabileceğini seslendiriyor. Kritiklerin abartılı ve saptırmalı olduğu iddiasında.
Suriyeliler ile ilgili sert eleştiriler resmi kurumları da hedefliyor. Tartışma gerçekten zamanla tatsız bir hal alıyor.
DEVLET NE DİYOR?
İşte tam bu noktada, İstanbul Valiliği yeni bir girişim başlattı ve medyada bilgilendirme kampanyası için düğmeye bastı.
Daha önce Gaziantep’te bu konulara zaten vakıf olan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya öncülüğünde bir çalışma start aldı. Devlet de kendi açısından doğruları ve neler yaptığını anlatmaya çalıştı. Bu noktada yardımcısı Yaşar Aksanyar’ın herhalde Suriyeliler konusunda ülkede sayılı uzmanlardan olduğunun özellikle altını çizelim.
Biz daima ülkemizin yanındayız. Ancak; Herkesin de ülkesinin faydası adına hür özgür demokratik yapı içinde istediğini düşünme ve seslendirme hakkı olduğunu düşünüyoruz. Eleştirileri anlattık. Şimdi de devlet ne diyor ona bakalım.
Objektif habercilik kriterleri ışığında sizinle hazırlanan son raporun önemli başlıklarını paylaşmak istedik. Takdir ve değerlendirme sizin.
İşte o kritik rapordan detaylar;
“Türkiye, tüm mazlumların sığınağıdır. İstanbul’umuzun da en önemli en önemli meselesi düzensiz göç, kayıt dışı Suriyeliler ve kayıt dışı istihdamla mücadeledir.”
MÜCADELE NASIL OLUYOR?
Ülkemizde kayıtlı 3 Milyon 643 bin civarında Suriyeli misafirimiz bulunuyor. İstanbul’daki Suriyeli misafirlerimizin durumunu üç kısımda ele alabiliriz.
a) İstanbul’da 547 bin 943 Geçici Koruma kapsamında kayıtlı Suriyeli misafirimiz var.
b) Başka illerde kayıtlı olup, o illerde ikamet etmesi gerekirken İstanbul’a gelen ve sayısını bilmediğimiz bir grup Suriyeli misafirimiz var.
c) Düzensiz göç kapsamı içerisinde olup, hiçbir yerde kaydı olmayan Suriyeliler de var.
12 Temmuz – 05 Ağustos arasında düzensiz göç kapsamında;
a) Çeşitli ülkelere mensup 14.735 Yabancı uyruklu Bakanlığımızın uygun
gördüğü şehirlerdeki Geri Gönderme Merkezlerine (GGM) sevk edildi.
b) Kayıt dışı 3.346 Suriyeli ise Geçici Barınma Merkezlerine (GBM) sevk
edildi.
Başka ilde geçici koruma kimlik sahibi olan Suriyelilerin, kayıtlarının bulunduğu şehirlere dönmeleri zorunluluktur.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Ülkemizde bulunan Suriyelilerin hiç birine devlet tarafından bağlanmış olan herhangi bir maaş bulunmamaktadır.
Avrupa Birliği fonu ile hayata geçirilen Sosyal Uyum Yardımı Projesi kapsamında ihtiyaç durumuna göre belirlenen yabancılara Kızılay aracılığıyla yardım yapılmaktadır.
Bunun dışında çeşitli uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından da yardım yapılabilmektedir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen esaslar kapsamında geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler, yabancı öğrenci sınavına girerek yatay geçiş yapabilmekte ya da öğrenci statüsünde Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görebilmektedir.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığından (TOKİ) konut edinmenin ön şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Dolayısıyla geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler TOKİ’den ev satışı söz konusu değildir.
Kamu hizmetlerinin sunumunda geçici koruma kapsamındaki Suriyelilere herhangi bir öncelik tanınmamaktadır.
Farklı bir ilde geçici koruma kaydı olup da bulunduğu ilin valiliğinden yol izin belgesi almadan gelmek isteyen geçici koruma sahibi yabancılar, kayıtlı oldukları illere geri yönlendirilmektedir. Yol izin belgeleri alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü Nisan 2019 verilerine göre İstanbul’da Kamu Görevlileri hariç Aktif Sigortalı Çalışan Sayısı toplam 5.111.324’tür. Aktif sigortalı çalışanların 4.557.439’u bir işyerinde hizmet akdine tabi sigortalı olarak çalışmakta, 553.885’i ise kendi nam ve hesabına çalışan işyeri sahipleridir.
İstanbul’da 2019/Nisan dönemi itibariyle çalışma izni alarak çalışan Yabancı Uyruklu Sigortalı sayısı 76.407 kişidir. Yabancı uyruklu çalışanlardan 42.953 kişi bir işyerinde işçi olarak çalışmakta, 33.454 kişi ise kendi nam ve hesabına çalışan işyeri sahipleridir.
Evet durum bu. Ama şüphesiz bu konuda gidecek ve çok akılla hareket edilmesi gereken uzun bir yolumuz var. Ana amaç gitmelerinin sağlanması da olsa, ülkelerinde maalesef istikrar olamayacağı için Suriyelilerin kısa ve orta vadede gitmesi hayalden öte. Konuyu bulandırmak isteyen provokatörlere de dikkat etmek şart.
OYUNA GELMEDEN
Ama, Sosyolojik kırılmalar olmadan, toplumun tepkilerini de gözönüne alıp düzenli dengeleme bilgilendirme yapmak da bu çok hayati önemde. Zaten her konuda birbirimizle kavgaya kamplaşmaya bayılıyoruz. Bari bu konuda bizi tuzağa düşürmesinler.
Her şey Türkiye için sonuçta.
Sağlıcakla kalın.