Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinde en kritik seyahat” olarak kabul edilen ziyaret süreci başlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 4 bakanla gerçekleştireceği ziyaret aynı zamanda tarihin de en kısa ziyaretlerinden biri olacak, çünkü ziyaret 24 saat bile sürmeyecek.

Planlamaya göre, yarın görüşmenin ardından basın toplantısını takiben heyet yurda dönecek.

Cumhurbaşkanı Washinton’a beraberinde; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile birlikte gidecek. Ancak heyette Cumhurbaşkanlığının kurul üyesi kritik isimlere de yer verildi.

Ziyaret sonrasında ise Mevlüt Çavuşoğlu Washington’daki DEAŞ toplantısına katılmak üzere birkaç gün daha ABD’de kalacak.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç öncülüğünde de ayrı bir ekip tarafından günlerdir geziye dair yoğun bir program hazırlanıyor.

SuperHaber’e ulaşan bilgilere göre, Ankara’nın özel önem verdiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Donald Trump arasında gerçekleşecek görüşmenin başlıkları şu şekide olacak;

– Suriye’de güvenli bölgenin tesisi çerçevesinde ABD ile yapılan mutabakatın hayata geçirilmesinde yaşanan aksaklıklar, Türkiye’nin tespitleri, Türkiye’nin gördüğü eksiklikler ve ABD ile işbirliğinin artırılması

– F-35 uçakları krizinin aşılması

– S400 satın alımında geri adım atmama konusundaki tavrın yinelenmesi, ancak ABD Patriot hava savunma sisteminin de alınıp, alınmaması yönünde görüşlerin gündeme getirilmesi

– FETÖ ile mücadele

– Amerika’da gündeme gelen ve Temsilciler Meclisi’nden ezici çoğunlukla geçen tasarılar ile beklemede bulunan diğer tasarıların, Türkiye’de oluşturduğu rahatsız edici durumun seslendirilmesi. Donald Trump’ın bu konuda daha aktif rol oynaması ve Türkiye karşıtı lobilerle etkin mücadele vermesinin karşı tarafa iletilmesi

– Halkbank konusunda, ABD’de konunun bir şantaj malzemesi olarak sık sık gündeme getirilmesinden dolayı duyulan rahatsızlığın gündeme getirilmesi ve bu konuda uluslararası hukuka uygun davranıldığın bir kez daha hatırlatılması

TRUMP’A ÇOK ÖZEL DEAŞ RAPORU

Bütün bu yoğun başlıklar ve kısa programa rağmen Trump ile yapılacak görüşme şüphesiz çok büyük önem taşıyor.

Bu kapsamda, DEAŞ ile mücadele konusuda çok önemli bir rapor hazırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede bu raporu ve DEAŞ’a karşı ortak mücadele teklifini muhatabı Trump ile paylaşacak.

Ancak ABD’de görevinden azil olmama mücadelesi de veren Trump’ın kafası iç politikaya, sık sık yoğunlaştığı için Türk-Amerikan ilişkilerinde ciddi iniş çıkışlar yaşanabiliyor.

Bu çerçevede PYD/YPG terör ekseninin daha fazla şımartılarak, Amerikan Kongresine davet edilmesi, Suriye’de petrol gelirlerine ortak edilmesi ve Türkiye’ye karşı yaptırım tasarılarının daha da sertleştirilmesi gibi adımlar maalesef, bu ziyaretten sonra gündeme getirilebilir.

Çünkü bu konda Washington’da Türkiye aleyhine çalışan ciddi lobilerin olduğu gerçeği ortada, o açıdan başta Cumhurbaşkanı İletişim Başkanlığı olmak üzere, son dönemde büyük bir atak başlatıldı, ancak tüm yükü de İletişim Başkanlığına atıp bu işlere seyirci kalmamak lazım.

Herkesin elindeki imkanlarıyla bu tip lobilere karşı Türkiye’yi anlatma, tanıtma ve bu girişimlere karşı mücadele için çaba harcaması hayati önem taşıyor.

Bir yanıt yazın