Günlük hayatta soğukkanlı olmak üzerine sayısız tanımlama ve örneği duyarız. Hele, soğukkanlılık; bir de bilgi, eğitim ve tecrübe ile birleşince yeri geldiğinde çıkabilecek bir sıcak çatışmayı hatta bir savaşı bile önler.

Tıpkı bundan kısa süre önce yaşanan Ege’de savaşın eşiğinden dönülen o olaydaki
gibi.

GERÇEĞİN TA KENDİSİ

O nedenle, bugün size bugüne kadar duymadığınız detaylarla bir macera filminden çok daha heyecanlı bir hikayeden bahsedeceğim.

Bu öyle bir hikaye ki tamamı ile gerçek, tamamı ile yaşanmış ve tamamı ile bir milli başarı öyküsü.

Şüphesiz haberlerde görmüşsünüzdür; geçen hafta Doğu Akdeniz’de araştırma yapan gemilerimize yaklaşan altı Yunan F-16 savaş uçağı vardı. Ve bu Yunan jetleri, Türk F-16 uçakları tarafından havada nefes kesen bir hava muharebesi sonrasında püskürtüldü.

Daha sonra havada yaşanan bu gergin dakikalar F16’mızın video kayıt sisteminden alınan görüntülerle kamuoyu ile paylaşıldı. Bu görüntülerin şifresini bugün siz değerli okuyucularımıza paylaşalım.

Hem de hiç duyulmadık, okunmadık detaylarla. Doğrudur; Ege’de yıllardır Türk ve Yunan savaş uçakları arasında sayısız ‘it dalaşı’ yaşanır. Ama bu yaşanan son olayda çok farklı detaylar vardı. Yunan F-16’ları bir dakikanın altında bir sürede bizim uçaklarımızın füze kilit radarına girdiler.

KAÇIŞ YOK

‘Non escape zone’ yani kaçılması mümkün olmayan alana sıkıştırıldılar. Bu ne demekti; biliyor musunuz; yani Türk pilotların hem füze, hem de makinalı top kilit sistemine hapsedildiler. İşte tam bu noktada, Türkiye’ye hani sürekli ‘provokatif girişimlerde bulunuyor’ diye suçlarlar ya; aksine, pilotlarımız parmaklarının ucundaki butona basıp füzeleri ateşleyip vurmak yerine eğitim tecrübe ve soğukkanlılığın bir göstergesi olarak bu it dalaşındaki üstünlüğü, ‘caydırıcı ders’ vermek amacıyla kullandılar.

Eğer bunun tam tersi bir durum olsaydı Yunanlıların bu derece soğukkanlı davranıp davranamayacağı ortada büyük bir soru işareti olarak kalırdı.

Hem de radar kilidine yakalanan bu Yunan F-16’ları Block 52 tip olarak bilmiyor. Yani bizim F-16l’arımızdan bir model neredeyse daha yüksek.

CAYDIRICI SOĞUKKANLILIK

Bu bize şunu da gösteriyor, demek ki; at sahibine göre kişniyor, öyle son model silahlarla üstünlük sağlanmıyor. Tecrübe, eğitim ve soğukkanlılık sürecin belirleyicisi oluyor. F-16 savaş uçaklarında kanat altında 4, kanat ucunda 2 olmak üzere genelde toplam altı füze olur. Makinalı top olarak da toplam 501 mermi bulunur. Saniyede 100 mermi atan makinalı top sistemi de ölümcül bir silaha dönüşür. Neredeyse dokunmatik hassasiyete sahip olan bu makinalı top butonuna o anda pilotlarımız tarafından basmamak bile soğukkanlılığın nasıl yönetebildiğine dair çok çarpıcı bir örnektir.

Normalde, bombardıman amaçlı olan F 16 savaş uçakları Türkiye tarafından aynı zamanda önleme amacı ile de büyük bir ustalıkla kullanılıyor. Bu olayda da çarpıcı bir şekilde bu yaşandı.

Olayın, Türkiye’nin ilan ettiği Navtex bölgesine Yunan uçaklarının araştırma gemimizi taciz etmek üzere geldiği uyarısı ardından Türk F-16’larının bölgeye intikalinin çok kısa sürede olduğunu hatırlatalım. Bu da Balıkesir, Bandırma ile bazı intikal üslerinden 5 ile 15 dakikalık alarm nöbetinde bulunan savaş uçaklarımızın anında reaksiyon kabiliyeti ile doğru orantılıdır.

Aynı zamanda eğitimli ve becerikli radar ekiplerinin, uçakları kaldıran uçak bakım personelinin koordinasyon ve uyarı refleksleri de dikkate değerdir.

O gün olayın yaşandığı dakikalarda yukarıda bir ‘havada yakıt ikmal tankeri ile uyarı istihbarat uçağı bulunduğunu da özellikle dikkate getirmek gerekiyor.

Sonuç olarak her şey akıllı bir koordinasyon, mükemmel bir zamanlama üzerine kurulu sıcak saatleri yönetebilecek bir akıl eğitim ve birikiminden geçiyor.

Bir başka deyişle, liyakatın bize ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.

Bu nedenle, hepimiz görevimizi işimizi en iyi şekilde yapacağız.. Vatan ilelebet ayakta kalsın diye…

Sağlıkla ve mutlulukla…

YAZININ ORİJİNAL METNİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ…

Bir yanıt yazın