mor ve ötesi 1995 yılının Ocak ayında dört lise arkadaşı tarafından kuruldu. Kendi bestelerinden oluşan ilk albümünü aynı yılın ağustos ayında kaydeden grup, 1996’nın Ocak ayında çalışmaya son halini verdi ve “Şehir”, 1996 Haziran’ında çıktı. Bu albümde yer alan, aynı zamanda grubun ilk video klibi “Yalnız Şarkı”, farklı tarzıyla ilgi çekti.

1997 yılı grup adına önemli gelişmelere sahne oldu. İstanbul dışındaki ilk konserini ODTÜ’de veren mor ve ötesi’nde ilk eleman değişikliği de bu yıl gerçekleşti ve Burak Güven, Alper Tekin’in yerine gruba dahil oldu. Şubat 1998’den itibaren İstanbul’un kült mekanlarından Captain Hook’ta düzenli olarak çalmaya başlayan mor ve ötesi, bir yandan da yeni albümünü hazırlıyordu. Volkan Gürkan’la beraber kaydedilen “Bırak Zaman Aksın”ın ardından Derin Esmer gruptan ayrılırken, gitarist Kerem Özyeğen gruba katıldı.

1999 yılının Ağustos ayına gelindiğinde grup bir Bülent Ortaçgil bestesi olan “Sen Varsın” üzerinde çalışıyordu. O günlerde gelen 17 Ağustos depremi, grubu derinden etkiledi ve bir süre duraklattı.

2000 yılının başlarında mor ve ötesi ülke çapındaki nükleer enerji karşıtı kampanyaya çeşitli konser ve aktivitelerle destek verdi. Temmuz ayında grubun “Sen Varsın” ile katıldığı “Şarkılar Bir Oyundur” adlı Bülent Ortaçgil’e saygı albümü yayımlandı. mor ve ötesi üçüncü albümünün kayıtlarına girmeden önceki en önemli performansını 9 Aralık’ta İstanbul’da Placebo’nun ön grubu olarak gerçekleştirdi. Aynı ay içinde, üçüncü albüm “Gül Kendine”nin kayıtları, yine Volkan Gürkan prodüktörlüğünde başladı ve albüm bir sene sonra piyasaya çıktı.

2002’nin nisan ayında mor ve ötesi İzmir, Denizli, Bursa, Adana, Antalya ve Antakya’yı kapsayan ilk Türkiye turnesine çıktı. 2 Temmuz 2002 akşamı İstanbul’da yapılan H2000 festivalinde mor ve ötesi o döneme kadarki en başarılı konserlerinden birini verdi. Çeşitli basın ve yayın organlarınca görsel-işitsel yapısı büyük övgü alan bu performansa yaklaşık beş bin kişi tanıklık etti.

2003 yılında mor ve ötesi’nin bestelediği, Aylin Aslım, Athena, Bülent Ortaçgil, Feridun Düzağaç, Koray Candemir, Nejat Yavaşoğulları ve Vega ile birlikte seslendirdiği “Savaşa Hiç Gerek Yok” adlı şarkı, savaş karşıtı hareketin marşlarından biri oldu ve 1 Mart 2003 günü Ankara’da yüz bin kişiyle birlikte söylendi.

2003 Mayıs’ında mor ve ötesi “Yaz” isimli bir EP single çıkardı. Bu yayımda yer alan Şehrazat bestesi “Yaz Yaz Yaz” şarkısının damgasını vurduğu yaz aylarında grup on yedi kenti kapsayan bir turne gerçekleştirdi. Sonbaharla birlikte dördüncü albüm çalışmalarına hız veren mor ve ötesi, bir yandan da Çağan Irmak’ın Mustafa Hakkında Herşey filminin müziklerini hazırladı.

Ocak 2004’te, dördüncü albüm “Dünya Yalan Söylüyor” için grubun ilk defa birlikte çalışacağı Tarkan Gözübüyük prodüktörlüğünde stüdyoya girildi ve albüm nisan ayı sonunda yayımlandı. İlk single “Cambaz” radyo ve televizyonlarda büyük ses getirirken, bugüne kadar Türkiye rock sahnesinde emsali gorülmemiş bir başarının habercisi oluyordu. Fikret Kızılok’un “Sevda Çiçeği” adlı şarkısına grubun getirdiği yorum albümün başarısını perçinlerken, “Mustafa Hakkında Herşey” filminde de yer alan, albümdeki üçüncü single olan “Bir Derdim Var”, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film Şarkısı” seçilerek Altın Portakal ödülünü aldı ve hem dinleyiciler hem de müzik otoriteleri tarafından yılın şarkısı olarak değerlendirildi.

Çeyrek milyonluk bir satış yakalayan “Dünya Yalan Söylüyor”, yayımlanışından iki buçuk yıl sonra Blue Jean dergisi tarafından “Tüm Zamanların En İyi Türkçe Rock Albümü”, Billboard dergisi tarafından da “Son On Yılın En İyi İkinci Türkçe Rock Albümü” seçilecekti. Bu başarıyı, oldukça yoğun ve kapsamlı bir konser ve turne trafiğiyle destekleyen grup, müziğini yurt çapında büyük kitlelerle paylaşma şansı buldu.

Grubun kendi plak şirketi Rakun’un da kurulmasıyla iyice yoğun geçen 2005 yılı sonlarında beşinci albümünün provaları için stüdyoya kapanan mor ve ötesi, şubat-nisan ayları arasında kayıt ve miksleri tamamlayıp, prodüktörlüğünü yine Tarkan Gözübüyük’ün üstlendiği, miksleri Chris Sheldon tarafından Londra’da Assault & Battery stüdyolarında gerçekleştirilen “Büyük Düşler”i 9 Mayıs 2006’da çıkardı. Albümün çıktığı gün kapsamlı bir Anadolu turnesine başlayan grup, yaz aylarının geri kalanını yüksek profilli birkaç İstanbul konseri ile geçirdi. Bu konserler arasında haziran ayında Morrissey ile yapılan One Love Festival ile, Mercan Dede, Şebnem Ferah ve Bauhaus grubunun efsanevi solisti Peter Murphy’nin misafir olarak katıldığı Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’ndaki iki buçuk saatlik performans unutulmayacak konserler olarak öne çıktı. “Dünya Yalan Söylüyor”a nazaran daha içe dönük ve kişisel bir albüm olarak nitelendirilen “Büyük Düşler”den ilk single ve video “Şirket” oldu. Grup bu arada mevcut plak şirketinden albümün haklarını alarak kendi plak şirketi Rakun’a transfer oldu ve ikinci video “Küçük Sevgilim” yayımlandı. Albüm yıl sonunda RollingStone ve Blue Jean dergileri tarafından sırasıyla “Yılın En İyi Albümü” ve “Yılın En İyi Rock Albümü” seçildi. Bu albümün üçüncü ve son video klibi “Ayıp Olmaz Mı?”nın olurken, “Parti” de bir e-klip ile taçlandırıldı.

Müteakip sene, grubun ünlü müzik adamı Onno Tunç adına yaratılan bir anma albümünde yer almak üzere yorumladığı “1945” şarkısı CD olarak Kolaj isimli plak şirketince mayısta yayımlandı ve müzik çevrelerinde büyük beğeni kazandı. Aynı ay içinde, İstanbul Ghetto’da “mor ve ötesi ile bir gece – akustik” adıyla verilen özel konser, MTV Türkiye tarafından canlı olarak kaydedildi ve kanalın bu alandaki ilk çalışması olarak yayımlandı. Bu konserde kaydedilen şarkılardan dördü, RollingStone dergisinin Şubat 2008 sayısında ilk Rakun Promosyon CD’sinde şirketin diğer sanatçılarının eserleriyle birlikte yer aldı. Ağustos ayını altı ayaklı bir Ege, Kasım ayını da dokuz ayaklı, yüksek katılımlı bir Almanya turnesi ile geçiren grup seneyi TRT tarafından önerilen Eurovision 2008 temsilciliğini kabul ederek. Eurovision şarkısı “Deli”yi Tarkan Gözübüyük ile birlikte hazırlayıp şubat ortasında duyuran mor ve ötesi, tüm Eurovision kampanyası çerçevesinde alanlarının önde gelen isimleriyle işbirliği yaptı. Bu yılın ilk altı ayını oldukça yoğun şekilde yurtiçi ve yurtdışı tanıtım çalışmalarıyla geçiren grup, Powerturk televizyonu tarafından düzenlenen Müzik Ödülleri 2008’de ‘Yılın En İyi Grubu’ seçildi. Eurovision’u takip eden yaz aylarını yoğun bir konser programıyla geçiren mor ve ötesi sene sonuna doğru içinde “Deli” ile birlikte “İddia” ve “Sonbahar” isimli iki yeni stüdyo şarkısı, sene başında TRT Tepebaşı stüdyolarında canlı olarak kaydedilmiş olan, aralarında “Bir Derdim Var”ın da bulunduğu üç şarkı ile sekiz adet remixin yer aldığı “Başıbozuk” isimli albümü çıkardı. Albümden birinci single ritmik ve melodik yapısıyla öne çıkan “İddia” oldu.

Bu albümü 2009’un nisan ve mayıs aylarında 11 ayaklı bir Avrupa ve 7 ayaklı bir Türkiye turnesiyle destekleyen grup, Mü-Yap ile birlikte düzenlenen 15. KRAL Müzik Ödülleri’nde “Yılın Grubu” ödülünü de aldı. 2009 sonbaharını AKUSTİK ÖZEL konser serisiyle dolduran grup, stüdyoya kapanarak yeni albümünün çalışmalarına başladı ve 2010 Mayıs ayında 11 şarkıdan oluşan yeni albümü “Masumiyetin Ziyan Olmaz”ı çıkardı. İlk single ve video klip “Yorma Kendini” enerjisiyle dikkatleri toplarken, TV ve radyo listelerinin tepesinde kendine yer buldu. Ardından gelen ikinci single “Araf” ise grubun bugüne kadarki en büyük hitlerinden biri olmaya namzet bir aşk şarkısı. Sonbahara, klibi 360-derece teknolojisiyle çekilen, uzun süre sonra grubun yayımladığı ilk İngilizce şarkı olan “Loveliest Mistake” ile hızlı bir giriş yapan mor ve ötesi, Masumiyetin Ziyan Olmaz’dan sırasıyla “Sor”, “Bisiklet” ve “Kara Kutu” ile kliplendirdi ve 2011 yılını böyle kapattı.

2012’nin tamamını 7. stüdyo albümü “Güneşi Beklerken”i yazarak ve kaydederek geçiren mor ve ötesi, bu albümde yeni bir prodüktörle, Serdar Ateşer ile çalıştı. Güneşi Beklerken, RAKUN ve DMC ortak yapımcılığı ile 17 Aralık 2012 tarihinde, ilk single ve klip “Oyunbozan” eşliğinde yayımlandı. “Oyunbozan”ın çok sevilen bir hit single’a gönüşmesinden sonra albüme adını veren “Güneşi Beklerken” 2’nci, 2012’de kaydedilen ve Gezi göndermeli klibiyle “Eski Şarkısı” 3’üncü single oldu.

Harun Tekin:

1977 yılında Ankara’da doğdu. 1996’da İstanbul Alman Lisesi’nden, 2001 yılında da Boğaziçi Üniversitesi Felsefe ve Psikoloji bölümlerinden mezun oldu. Gitar çalıyor, şarkı söylüyor.

Kerem Kabadayı:

1977 yılının son günlerinde, Ankara’da doğdu; Kadıköy’de büyüdü ve müzikle ilgilenmeye başladı. Sırasıyla Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ’de öğrenim gördü. 1990 yılından beri davul çalmakta.

Kerem Özyeğen:

26.9.1977’de İstanbul’da doğdu. Müzikle ilişkisi erken yaşta başladı, 6-9 yaşları arası devlet konservatuarında piyano ve solfej eğitimi gördü, 9-12 yaşları arasında İstanbul radyosu çocuk korosunda aktif olarak yer aldı. 15 yaşında gitar çalmaya başladı ve 1993’den itibaren birçok amatör ve profesyonel proje içinde müzisyenlik yaptı; sahne tozu yuttu. 1998 sonunda mor ve ötesi’ne dahil oldu.

Burak Güven:

1975 İstanbul doğumlu. İ.Ü devlet konservatuarı şan bölümü mezunu. 1989’da ilk gitarını edindi ,1997’de bas gitarist olarak mor ve ötesi’ne katıldı. 2009’da Ayça Şen’in “Astronot” albümünün prodüktörlüğünü yaptı ve şarkılarıyla bu albüme katkıda bulundu.

Bir yanıt yazın